Thumbnail Image

Ingrid Debert

18-03-2019, 13:19

+1 -0  

Lente! Volop lente in de lucht! De vogeltjes fluiten terug, de hagelbuien wisselen af met mooie zonnige periodes. Er wordt gewerkt in tuinen en huizen, de energie komt terug, nieuwe projecten dienen zich misschien aan. De lenteschoonmaak van vroeger is misschien passé maar het is wel ook de ideale periode om je van binnen schoon te maken en je lever wat te ondersteunen.
Hoe?
Het hoeft niet altijd zo drastisch, kleine veranderingen hou je meestal langer vol en werken ook door.
Ga meer naar buiten, haal zuurstof in je systeem, adem, wandel, werk in de tuin, poets, met andere woorden beweeg!
En het is ook vastenperiode. Traditioneel gezien was dit de periode van schaarste, de wintervoorraden waren bijna op, de nieuwe oogst is er nog niet, dus het was ook nodig om het zuinig aan te doen. En dit is er de ideale periode voor.
Schrap iets, iets waar je verslaafd aan bent of waar je uit gewoonte naar grijpt - koffie, chocolade, alcohol. Schrap ze een maand tot Pasen en voeg iets ander toe.
Zoals brandnetelinfusie. Pluk handen vol brandnetels in onbespoten gebied of koop gedroogde brandnetel en maak infusie. Vul een grote bokaal van 1 liter met 30 g gedroogde brandnetel, overgiet met 1 liter kokend water en laat 4 uur trekken. Zeef en drink hier 1 à 2 koppen van. Het is bloedversterkend en zuiverend, voedt, versterkt nieren en bijnieren (vermoeidheid!!!), houdt je suikerbehoefte in toom, zorgt voor gezonde huid en haar, is een boost voor je immuunstelsel, een tonicum voor je zenuwstelsel.
!!! Alleen plukken als ze nog niet in bloei zijn, nu dus!
Of start de dag met met 1 eetlepel appelazijn in water.
Succes!
De paaseitjes zijn voor Pasen, nu is het nog te vroeg!


Thumbnail Image

Ingrid Debert

19-11-2018, 14:07

+0 -1  

November 2018
Er zijn zo van die dagen dat niets van de to do lijst schijnt te lukken. Dit is er zo een. Je erin druk maken helpt meestal niets, gewoon laten gebeuren en meedobberen op de energie van de dag en loslaten is dan het enige antwoord. En rust! De natuur gaat in rust en het gaat vanzelf. Bij de mens is dat toch een moeilijker proces.
Een paar zaken die wel kunnen:
Gun jezelf af en toe een weekend off, een retraite, een verwendag, een dag niets.
Laat de dag zichzelf invullen. Geloof mij het gaat vanzelf.
Laat jezelf goesting krijgen om dingen te doen waar je nooit tijd voor had.
Ga een beetje detoxen om je systeem terug op gang te krijgen voor de winter.
Ideetjes uit de aromatherapie om je weerstand op te krikken en te zorgen voor circulatie en meer zuurstof in je lichaam:
Koop een flesje draagolie 100 ml amandelolie of jojoba of gewoon de fles bio olijfolie uit de keuken. Meng daarin 20 druppels etherische olie van den (pinus silvestris) 20 druppels lavendel (lavendula officinalis) en nog eens 20 druppels laurier (laurus nobilis). Masseer jezelf, je voeten, je handen of beter nog laat je rug masseren en geniet ervan!
Ideetjes uit de keuken:
Verwarmende misosoep voor 's morgens. Vergeet alles over hoe een klassiek ontbijt eruit moet zien. Begin met misosoep als voorafje
Zet een pan water op het vuur met een eetlepel zeewier (wakame of dulce of ...) Als het vers zeewier is, goed spoelen, al die zoutkristallen moeten eruit. Zeewier verwijdert zware metalen uit je lichaam.
Snipper een ui, snijd een wortel in diagnonalen, neem een stuk daikon (breekt vetten af en troep in de longen), 3 roosjes brokkoli en gooi broederlijk samen bij het zeewier, kook tot het gaar is. Draai het vuur uit en los 2 eetlepels miso op in wat water, als je niet graag afwast doe dat dan meteen in een pollepel in de pot. Rasp wat gember en knijp het uit. Soepje klaar, afwerken met wat fris groen en genieten maar!
En af een toe een stuk speculaas bij een kop thee is ook goed!
Thumbnail Image

Ingrid Debert

19-08-2018, 12:54

+0 -0  

Lekker nazomerweer!
De tuin ziet er nog uit als een woestijn, maar een aantal planten hebben genoten.
De rozemarijn voelt zich helemaal in zijn sas! Behalve bakken met aardappelen kun je er ook lekker kruidenzout mee maken. Fijnhakken en half zout/half kruid en dat is het! Met salie erbij helemaal top!
En de courgetten, wat doet een mens toch met al die courgetten.
Bak ze in de oven, maar dan eens niet gevuld. Gewoon in fijne blokjes snijden, een mengsel maken van een paar lepels olijfolie, evenveel shoyu een scheut balsamico en nog wat (ja hoor) rozemarijn erdoor. 20 minuten bakken op 180°!
En dan hebben we nog een bloeier in de tuin, een prachtboom, maar helaas te dicht bij het huis. Sinds kort kennen we ook zijn naam: albizia. Hij groeit heel graag in het zuiden, heeft graag veel ruimte, en prachtige fuchsiaroze bloesems bij de vleet. Elke dag een tapijt vieze plak op de grond, maar een weldaad voor de biodiversiteit: bijen, vliegen, hommels, wespen, vogels: ze zijn er gek op. Ik had een liefde-haatverhouding met mijn boom - elke dag vegen en poetsen wie wordt daar nu blij van?. Maar hij zorgt voor veel schaduw in huis en op de terrassen en ruikt best lekker. En ik ontdekte dat hij de Chinese prozac-boom genoemd wordt. De bast en bloemen worden daar gebruikt als licht antidepressivum, slaapmuts. Sindsdien zie ik hem liever en heb ik er al tinctuur van gemaakt - de bloemen op vodka gezet voor sombere tijden.


Leave a comment

Login | Register


          CAPTCHA